Ştiai că în lipsa vitaminei K, o simplă tăietură s-ar transforma într-o sângerare de neoprit? Esenţială pentru coagularea sângelui, această substanţă este implicată şi în multe alte procese importante în corp.
Există trei variante sub care regăsim această vitamină, două naturale şi una sintetică. Astfel, există vitamina K1, prezentă în plantele verzi, şi vitamina K2 , produsă de bacteriile din colon. Există şi forme sintetice (K3…K9), incluse în diverse suplimente. Este o vitamină liposolubilă (solubilă în grăsimi), fiind rezistentă la căldură, dar care poate fi distrusă de acizi, lumină şi congelare. Cea mai mare parte din vitamina K este produsă de bacteriile din colon, potrivit clicksanatate.ro.
CITEȘTE ȘI: ATENŢIE! Nici prea multă vitamina C nu e bună: Poate agrava anumite boli
Previne hemoragiile şi osteoporoza
Vitamina K este indispensabilă pentru sinteza, la nivelul ficatului, a mai multor factori necesari colagulării. Atunci când avem o rană sau o simplă tăietură, este nevoie de colagulare, pentru oprirea sângerării şi pentru vindecare. De asemenea, această vitamină participă şi la formarea unei proteine osoase (osteocalcina), menţinând calciul în oase şi prevenind apariţia osteoporozei. Pe lista beneficiilor se mai numără şi prevenirea calcifierii vaselor de sânge, ceea ce oferă protecţie faţă de bolile cardiovasculare.
Este conţinută de legumele cu frunze verzi
Vitamina K este prezentă mai ales în pătrunjel, spanac, broccoli, ceapă verde şi varză. Cu cât culoarea verde a vegetalelor este mai intesă, cu atât este mai bogată în „vitamina antihemoragică”. De asemenea, iaurtul şi brânza sunt necesare pentru formarea vitaminei K2. Este important de reţinut că suplimentele cu vitamina K nu trebuie administrate din proprie iniţiativă.
CITEȘTE ȘI: Cum corectezi deficitul de vitamina D: Alimentele cele mai bogate în acest nutrient
Sângerările, semn al carenţei
Primul semn care ne arată că avem lipsă de vitamina K sunt sângerările (nazale, digestive, menstruaţii abundente), la care se adaugă problemele cu oasele (fracturi, osteoporoză). Necesarul zilnic de vitamina K este de 10 mcg pentru copii şi de 50-70 mcg pentru adulţi. Poate fi nevoie de suplimentare la nou născuţi şi la cei care suferă de boli care împiedică absorbţia (afecţiuni hepatice şi digestive).
Este bine de ştiut că unele medicamente pot interfera cu acţiunea vitaminei K. Printre acestea se numără anticoagulantele, antiacidele, antibioticele, aspirina şi anumite tratamente indicate în cancer.
Comentarii: