Vitamina cea mai bună pentru cei în vârstă: Nu este vitamina D. Jurnalul de gerontologie: Medical Sciences a publicat recent rezultatele unui experiment realizat de un grup de experți americani în nutriție și îmbătrânire pentru a determina care este cea mai bună vitamină pentru adulții în vârstă.
Rezultatele studiului au arătat că menținerea activității motorii la bătrânețe și a capacității cognitive de a rezolva problemele cotidiene este asociată cu vitamina K1.
CITEȘTE ȘI: Ce legătură este între vitamina D și diabetul de tip 2
Studiul a analizat date de la 1.300 de persoane cu vârste cuprinse între 70 și 79. Oamenii de știință au descoperit că abilitatea de a se mișca normal depinde de nivelul de vitamina K1 din sânge. Dacă un adult are puțin din această vitamină în sânge, atunci nu se poate mișca independent.
De exemplu, participanții la experiment care aveau niveluri mai scăzute de vitamina K1 aveau un nivel de limitare a mobilității de o dată și jumătate mai mare decât cei care aveau niveluri normale ale vitaminei. Acest raport a fost același atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
Pentru a normaliza nivelul de vitamina K1 din organism, oamenii de știință recomandă consumul următoarelor alimente
Fără vitamina K, organismul nu poate controla coagularea sângelui. Vitamina K există în natură în două forme – vitaminele K1 și K2.
Vitamina K1 sau filochinona este principala formă nutritivă care se găsește în legumele cu frunze precum broccoli, varza de Bruxelles, varză, salată și spanac; în fructe (avocado, banane, struguri, kiwi, prune uscate).
Vitamina K2, sau menaquinona, se găsește în cantități mici în produsele lactate bogate în grăsimi, gălbenușurile de ou, ficat și alte produse secundare, precum și în alimentele fermentate – miso (obținut prin fermentarea boabelor de soia, orez, grâu), varză murată.
Portalul Food News scrie despre motivul pentru care este important ca organismul să primească suficientă vitamina K. În primul rând, vitamina K ajută organismul să regleze procesul de coagulare a sângelui: favorizează producerea proteinelor necesare coagulării sângelui. În cazul unei răniri, acest lucru previne sângerarea și favorizează vindecarea.
La rândul său, aportul adecvat de vitamina K în organism este asociat cu îmbunătățirea sănătății cardiovasculare prin reducerea rigidității arteriale și stabilizarea tensiunii arteriale.
Un studiu publicat în revista Nutrients a raportat efectele sale benefice asupra cancerului de sân, de col uterin și ovarian prin inhibarea creșterii tumorilor, precum și prin inhibarea activității celulelor maligne.
Alte beneficii ale vit. K: promovează sănătatea oaselor, previne modificările degenerative ale creierului legate de vârstă, îmbunătățește sensibilitatea la insulină, reduce riscul de diabet, îmbunătățește sănătatea prostatei.
CITEȘTE ȘI: Vitamina care ajută la scăderea tensiunii arteriale
Deficitul de vitamina K poate duce la diverse probleme de sănătate. Deficiența sa poate fi cauzată nu numai de un aport neobișnuit de scăzut, ci și de malabsorbția lipidelor sau de utilizarea anticoagulantelor. Lipsa grăsimilor din alimentația noastră este, de asemenea, un factor de care trebuie să ținem cont, deoarece acestea ne ajută să absorbim mai bine vit. K. În mod similar, bolile care îngreunează absorbția grăsimilor cresc riscul de deficit de vit. K, cum ar fi fibroza chistică și blocarea căilor biliare.
Pe de altă parte, printre principalele simptome ale deficitului de vitamina K, se remarcă sângerarea, deoarece coagularea sângelui devine mai lentă. De asemenea, aceasta poate duce la vânătăi frecvente și hematoame. Un alt simptom comun este pierderea rezistenței osoase. Când acest lucru se întâmplă, crește riscul de osteoporoză.