Potrivit unui studiu clinic recent, suplimentarea cu o cantitate adecvată de vitamina D poate reduce riscul infecțiilor respiratorii. Prin infecții respiratorii ne referim la răceli, bronșite, pneumonii, gripe și alte boli de natură infecțioasă. Acestea sunt larg răspândite și extrem de periculoase.
În 2013 s-au înregistrat aproximativ 2.65 milioane de decese, pe plan global, survenite în urma infecțiilor respiratorii. Factorii de risc asociați cu infecțiile aparatului respirator sunt numeroși, însă printre cei mai des întâlniți se numără petrecerea timpului în spații aglomerate, umiditatea din casă, aerul poluat și fumatul. Mai nou, deficiența de vitamina D pare să se alăture listei de factori de risc, potrivit doc.ro.
Studiul a fost realizat în baza analizei efectuate pe o serie de studii anterioare, pe subiecți care au luat suplimente de vitamina D. În cadrul acestui studiu, cercetatorii de la Universitatea Queen Mary din Londra au descoperit faptul că suplimentarea cu vitamina D a redus cu până la 12% riscul de afecțiuni respiratorii acute. Prin acest procent se înțelege faptul că, statistic, 33 de persoane ar trebui să ia suplimente de vitamina D pentru a preveni o infecție acută de tract respirator. Beneficiul acestor suplimente s-a înregistrat la persoanele care le-au luat zilnic sau săptămânal, fără doze suplimentare.
Echipa acestui studiu a fost condusă de Adrian Martineau, de la Centrul de Îngrijiri Primare și Sănătate Publică, din cadrul Universității Queen Mary. Cercetătorii au revizuit informațiile a 25 de studii pe tema suplimentării cu vitamina D. Peste 11.000 de copii și adulți au participat, în totalitate, la aceste studii. Deoarece rezultatele studiilor anterioare nu au fost 100% concludente, s-a impus nevoia unor noi studii clinice controlate. Concluziile acestor studii nu susțineau într-atât eficacitatea vitaminei D împotriva infecțiilor respiratorii, ci, mai mult, împotriva osteomalaciei (demineralizarea oaselor și slăbiciunea mușchilor, ca urmare a nivelului scăzut de vitamina D din sânge).
CITEȘTE ȘI: Vitamina de care duc lipsă cei care suferă de obezitate: Tocmai ea ajută la slăbit
Sunt utile alimentele îmbogățite cu vitamina D?
Scopul studiiilor anterioare, cât și al celui mai recent, este de a sprijini inițiativa de a introduce pe piață produse alimentare îmbogățite cu vitamina D, special concepute pentru persoanele cu deficit.
Studiul a fost efectuat pe un total de 11,321 de subiecți, cu vârste curpinse între 0 și 95 de ani. Rezultatele au fost încurajatoare, astfel încât suplimentarea cu vitamina D a redus riscul de afecțiuni respiratorii în rândul tuturor participanților, iar, în cazul anumitor subgrupuri, s-au remarcat și efecte de imunizare, mai ales la subiecții care au primit suplimente cu vitamina D zilnic sau săptămânal. Efectul de imunizare s-a remarcat cu precădere la participanții studiului care au primit o doză de vitamina D zilnic.
Deși acest studiu este semnificativ pentru efectele benefice ale vitaminei D asupra aparatului respirator, nu s-a putut trage nicio concluzie cu privire la la felul în care consumul de vitamina D poate influența infecțiile respiratorii inferioare sau superioare, analizate separat. Rezultatele au fost, însă, suficient de clare pentru a se putea susține faptul că suplimentarea cu vitamina D este sigură și eficientă, mai ales în rândul persoanelor cu deficit. Se urmărește, de asemenea, continuarea acestui tip de studii pentru a crește relevanța statistică și pentru a rafina procesul de analiză de date.
Un studiu observațional pe populația din Irlanda, care are deficit preponderent de vitamina D, datorită expunerii de scurtă durată la soare (final de martie până la final de septembrie), semnalează aceleași aspecte.
Mai precis, în contextul unei deficiențe semnificative de vitamina D, persoanele vizate pot suferi de afecțiuni ale oaselor, ale mușchilor, dar și de boli respiratorii. Cel mai afectat segment de populație este cel vârstnic, 47% din populația vârstnică având deficiență de vitamina D. Statisticile diferă de la țară la țară, dar concluziile se pot extrapola, deoarece o bună parte din continentul european, mai puțin partea mediteraneană, nu se bucură de suficient de mult soare pe parcursul unui an.
Suplimentele cu vitamina D, importante
Așadar, este important, mai ales în anotimpul rece, să îți completezi dieta cu un supliment pe bază de vitamina D, în cazul în care ai deficiență. Dacă medicul ți-a recomandat suplimentarea cu vitamina D, o variantă eficientă sunt capsulele de 1000 unități, luate pe perioade limitate (săptămâni sau câteva luni), în funcție de indicațiile medicului.
Cantitatea zilnică recomandată de vitamina D este de 400 -800 de unități internaționale (UI) pentru copiii cu vârsta de până la 12 luni, 600 -1000 UI pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 1 și 70 de ani și 800 -1200 UI pentru persoanele peste 70 de ani. Pentru ca este posibil- foarte rar- ca in unele formule cu multivitamine sa nu fie intotdeauna precizate unitatile, ci gramajul, trebuie sa stii ca 1 microgram de vitamina D este egal cu 40 UI. Deci 10 micrograme de vitamina D este egal cu 400 UI.
Nu luați mai mult de 100 de micrograme (4.000 UI) de vitamina D pe zi, din proprie initiativa, deoarece ar putea fi dăunătoare. Acest lucru se aplică adulților, inclusiv femeilor însărcinate și care alăptează și vârstnicilor, precum și copiilor cu vârsta cuprinsă între 11 și 17 ani.
CITEȘTE ȘI: Vitamina de care ai nevoie atunci când zbori cu avionul: De ce anume te protejează
Copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 10 ani nu trebuie să primeasca mai mult de 50 de micrograme (2.000 UI) pe zi. Sugarii sub 12 luni nu trebuie să aibă mai mult de 25 de micrograme (1.000 UI) pe zi.
Unii oameni au afecțiuni medicale care înseamnă că ar putea să nu poată lua în siguranță atât de mult. Dacă aveți îndoieli, ar trebui să vă consultați medicul.
Dacă medicul dumneavoastră v-a recomandat să luați o cantitate diferită de vitamina D, ar trebui să urmați sfaturile lor.
Nu va puteți supradoza cu vitamina D prin expunerea la lumina soarelui. Dar amintiți-vă întotdeauna să vă acoperiți sau să vă protejați pielea dacă sunteți la soare pentru perioade lungi de timp pentru a reduce riscul de lezare a pielii și cancer de piele.
De asemenea, poți opta pentru alimente bogate în vitamina D, precum ficatul de cod, icrele, tonul, codul, somonul, heringul, stridiile, dar și gălbenușul de ou, untul și carnea de miel. Expunerea moderată la soare, în intervalul orar recomandat (9-11 dimineața și 4-6 seara) este o alternativă de sintetizare naturală a vitaminei D.
Comentarii: