Vitamina esențială pentru sănătatea oaselor și pentru prevenirea cheagurilor de sânge. Vitamina K joacă un rol esențial în coagularea sângelui, ceea ce previne sângerările excesive. Spre deosebire de multe alte vitamine, vitamina K nu este utilizată de obicei ca supliment alimentar.
Vitamina esențială pentru sănătatea oaselor și pentru prevenirea cheagurilor de sânge
Vitamina K este de fapt un grup de compuși, dintre care cei mai importanți sunt vitamina K1 și vitamina K2. Vitamina K1 se obține din frunze verzi și alte legume. Vitamina K2 este un grup de compuși obținuți în mare parte din carne, brânză și ouă și sintetizați de bacterii.
Beneficiile vitaminei K
Rolul-cheie al vitaminei K este de a ajuta la vindecarea rănilor prin coagularea sângelui și întărirea oaselor. Cercetătorii sugerează că această vitamină are și alte beneficii, cum ar fi ameliorarea grețurilor matinale și protejarea funcției cognitive, inclusiv gândirea, memoria, învățarea și abilitățile organizaționale. De asemenea, poate contribui la protejarea sănătății inimii.
CITEȘTE ȘI: Inimă și oase sănătoase: 6 alimente care îți vor da un plus de vitamina K
Coagularea sângelui
Vitamina K produce patru proteine dintre cele 13 care sunt necesare pentru coagularea sângelui (coagulare).
Întărește oasele
Prin producerea proteinei osteocalcin, vitamina K vă menține oasele sănătoase și vă ajută să evitați densitatea osoasă scăzută. Dar nu este încă clar dacă vitamina K poate trata sau preveni problemele osoase. Unele studii arată că administrarea zilnică a unei cantități mai mari de vitamina K vă poate reduce șansele de fracturi osoase și de densitate osoasă scăzută (osteopenie).
Poate proteja sănătatea inimii
Nu se știe exact cum protejează vitamina K arterele, dar se pare că aceasta reduce inflamația și previne acumularea de calciu. Persoanele care consumă mai multă vitamina K1 sunt mai puțin susceptibile de a fi internate în spital pentru boli de inimă din cauza înfundării arterelor. Vitamina K2 contribuie, de asemenea, la reducerea șanselor de boli de inimă, deși această constatare este mai puțin sigură, deoarece vitamina K2 se prezintă sub mai multe forme care se comportă diferit în organism.
Deficitul de vitamina K
Nivelurile scăzute de vitamina K pot crește riscul de sângerare necontrolată. În timp ce deficitul de vitamina K este rar la adulți, este foarte frecvent la nou-născuți. O singură injecție de vitamina K pentru nou-născuți este standard. De asemenea, medicii utilizează vitamina K pentru a contracara o supradoză de anticoagulant Coumadin.
Deși deficiența de vitamina K nu este frecventă, puteți avea o șansă mai mare dacă:
- Aveți o boală care afectează absorbția în tractul digestiv, cum ar fi boala Crohn sau boala celiacă activă
- Luați medicamente care interferează cu absorbția vitaminei K
- suferiți de malnutriție severă
- Consumați mult alcool.
În aceste cazuri, medicul poate sugera suplimente de vitamina K.
Utilizarea vitaminei K pentru cancer, grețuri matinale și alte afecțiuni nu este dovedită. Aflați mai multe despre vitaminele K2 și D3, precum și ce alimente conțin cele mai mari cantități.
Simptomele deficitului de vitamina K
Simptomele nivelului scăzut de vitamina K pot include:
- Senzație de somnolență
- vărsături
- convulsii
- Vânătăi
- Mici pete roșii (peteșii)
- sângerare nazală
- Îngălbenirea pielii și a ochilor (icter)
- Piele palidă
- scaune însângerate, întunecate și lipicioase
Alimente bogate în vitamina K
Sursele alimentare naturale bune de vitamina K includ:
- Legume precum spanacul, sparanghelul și broccoli
- Leguminoase precum boabele de soia
De asemenea, vă puteți satisface nevoile zilnice cu alimente care au cantități mai mici de vitamina K:
- ouă
- căpșuni
- carne precum ficatul
- dovleac
- nuci de pin
- salată iceberg
Care sunt riscurile administrării vitaminei K?
Efectele secundare ale vitaminei K orale la dozele sugerate sunt rare. Efectele secundare mai puțin frecvente includ:
- Pierderea apetitului
- Mai puțină mișcare sau activitate
- Dificultăți de respirație
- Ficat mărit
- Umflarea corpului
- iritabilitate
- Mușchi încordați
- Piele palidă
- Ochi sau piele galbeni (icter)
Interacțiuni. Multe medicamente pot afecta efectele vitaminei K. Acestea includ antiacide, anticoagulante, antibiotice, aspirină și medicamente pentru cancer, convulsii, colesterol ridicat și alte afecțiuni, potrivit actualno.com.
Cine ar trebui să evite suplimentele cu vitamina K?
Nu trebuie să utilizați suplimente de vitamina K decât dacă medicul dumneavoastră vă spune acest lucru. Persoanele care utilizează Coumadin pentru probleme cardiace, tulburări de coagulare sau alte afecțiuni pot fi nevoite să își urmărească cu atenție dieta pentru a controla cantitatea de vitamina K pe care o iau. Acestea nu trebuie să utilizeze suplimente de vitamina K decât dacă sunt sfătuite să facă acest lucru de medicul lor.
Vitamina K este un grup de compuși care sunt esențiali pentru coagularea sângelui, sănătatea oaselor și, posibil, sănătatea inimii. O veți găsi în frunzele verzi și în unele legume (vitamina K1) și în carne, brânzeturi și ouă (vitamina K2).
Adulții au rareori o deficiență de vitamina K, dar aceasta poate apărea în cazul anumitor medicamente sau afecțiuni.
Nou-născuții sunt mai susceptibili de a avea o deficiență de vitamina K din cauza transferului deficitar prin placentă și laptele matern.
Vitamina K este disponibilă sub formă de multivitamine, suplimente cu un singur nutrient, injecții și picături. De asemenea, o puteți obține prin diverse alimente.
Deși efectele secundare ale vitaminei K sunt rare, acestea pot include probleme respiratorii și probleme hepatice.
Comentarii: