Vitamina K: De ce este esențială pentru organism. Fiecare organism este un sistem echilibrat. Corpul uman are o anumită cantitate de apă, țesuturi, celule, elemente, vitamine etc. Orice dezechilibru are un impact negativ asupra sistemului nostru. Vitaminele sunt un factor indispensabil în alimentația umană.
Bolile asociate cu lipsa vitaminelor sunt cunoscute de mult timp. De regulă, aceste boli se tratează cu o alimentație variată, sănătoasă și bogată în vitamine, spune nutriționistul Svetlana Fus.
Vitamina K: De ce este esențială pentru organism
Vitamina K joacă un rol important în organism. Aceasta favorizează coagularea sângelui, adică coagularea. Fără ea, este imposibil să se formeze cheaguri de sânge, să se prevină sângerările interne și externe. De aici, de fapt, a apărut litera K în denumirea vitaminei (de la coagulare – pliere).
CITEȘTE ȘI: De ce să iei vitamina D împreună cu vitamina K: Are de-a face cu oasele și inima
Vitamina K este necesară pentru formarea protrombinei, o componentă importantă a coagulării sângelui produsă de ficatul uman. Pe lângă faptul că contribuie la coagularea normală a sângelui, vitamina K susține funcția sănătoasă a rinichilor.
S-a dovedit că această vitamină afectează în mod activ metabolismul din țesutul osos și conjunctiv, favorizează absorbția calciului în oase. Cantitatea suficientă de vitamina K în organism reprezintă prevenirea osteoporozei, o boală în care oasele devin fragile și se rup ușor. Și acest lucru este deosebit de important pentru femeile aflate la menopauză.
Vitamina K afectează starea vaselor de sânge și a inimii, ceea ce previne depunerea de calciu în vase și pe plăcile aterosclerotice. Și reduce riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și atac de cord.
Ce conține?
Vitamina K are două forme: K1 și K2.
Prima – vitamina K1 (filochinona) intră în organism odată cu alimentele. Se găsește în multe plante și este unul dintre produsele fotosintezei.
Liderii în conținutul său sunt:
- pătrunjel
- spanac
- salată verde
- broccoli
- tipuri de varză verde
- kiwi
- morcov
- roșii
- ardei
Printre produsele de origine animală:
- ficat
- produse lactate
A doua formă – vitamina K2 (menaquinona) – este sintetizată în colon de către bacterii speciale. Datorită funcționării normale a microorganismelor și a unei alimentații adecvate, în organismul uman se menține o cantitate suficientă de vitamine K1 și K2. Aceasta atunci când este vorba de o alimentație corectă, adică echilibrată și de starea normală a microflorei.
Din păcate, deficiența acestei vitamine nu este rară. Mai ales în rândul persoanelor care, chiar și vara, nu consumă suficiente legume și fructe, mănâncă monoton sau în mare parte alimente de tip fast-food și țin diete restrictive.
CITEȘTE ȘI: Vitamina esențială pentru cei ce suferă de gută: Elimină acidul uric din articulații și previne atacurile
Absorbția vitaminei se înrăutățește din cauza problemelor cu tractul gastrointestinal, a obiceiurilor proaste, precum și din cauza stresului și a muncii excesive.
Dar există persoane care trebuie să se asigure că nu există prea multă vitamina K în alimentație. Acestea sunt persoanele care iau anticoagulante directe, care sunt concepute pentru a minimiza riscul de formare a cheagurilor de sânge.
În acest caz, ar trebui să obțineți recomandările medicului în ceea ce privește cantitatea de legume și alte alimente care conțin această vitamină. Este suficient ca un adult să ia doar 100-120 micrograme de vitamină pe zi. Testele de laborator vă vor ajuta să verificați deficiența acesteia, potrivit actualno.com.
Comentarii: