Vitamina C, acidul ascorbic, este o vitamină hidrosolubilă, care joacă un rol foarte important în formarea colagenului, o substanță proteică ce ajută la regenerarea celulară a pielii, gingiilor, oaselor și dinților, dar și a pereților vaselor de sânge.
De asemenea, vitamina C are rol antioxidant, mărește capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva infecțiilor, prin creșterea activității leucocitelor, limfocitelor și anticorpilor.
”Concentrația de vitamina C din leucocite este de 50 de ori mai mare decât ca din ser, din sânge, pentru că ele absorb la greu vitamina C ca să fie gata, să fie competente imunologic, în niciun caz nu sunt stimulate. Lipsa acestui ingredient important le creează dezechilibre funcționale grave, ele vin în număr mai mare pentru că nu sunt competente”, a declarat dr. Cătălin Cârstoveanu, șef secție ATI Spitalul Marie Curie, la Doctor de Bine de la Pro TV.
CITEȘTE ȘI: Vitamina care le protejează pe femei de cancer de sân și osteoporoză
Doza recomandată
Potrivit specialiștilor, doza zilnică de vitamina C necesară și recomandată de INS este de 80 mg, aceasta putând varia în funcție de vârstă și statut. Astfel, la copii, cantitatea poate să scadă, în timp ce pentru femeile însărcinate și persoanele care fumează este recomandată creșterea cantității, la aceștia din urmă cu încă 35 mg pentru un pachet de țigări. Important este însă să nu se depășească 2000 mg/zi.
Cea mai bună sursă de vitamina C
Deși cea mai bună sursă de vitamina C este din legumele și fructele proaspete, consumate ca atare, există situații în care medicii recomandă suplimente de vitamine, așa cum este în cazul infecțiilor acute.
”Pereții celulelor le întărește să nu mai pătrundă germenii în interiorul celulelor. Dacă cineva de la serviciu sau din familie este răcit, noi, ceilalți, preventiv putem să luăm vitamina C, un gram pe zi, vreo 10 zile”, a spus dr. Elena Lășcan, medic ORL, cu privire la suplimentarea cu vitamina C.
Rolul vitaminei C în organism
Vitamina C are numeroase roluri în organismul uman:
CITEȘTE ȘI: Ce înseamnă când ți se zbate ochiul: Vitamina care îți lipsește din organism
Este un puternic antioxidant
Protejează celulele împotriva stresului oxidativ produs de radicalii liberi, care reprezintă molecule instabile, implicate în dezvoltarea bolilor cronice, precum afecțiunile cardiovasculare și cancerul;
- joacă un rol important în imunitate;
- este implicară în metabolismul proteinelor;
- contribuie la biosinteza de colagen, proteină care se găsește în țesuturile conjunctive, piele, tendoane, cartilaje și oase;
- susține formarea L-carnitinei, un aminoacid cu rol în producția de energie;
- ajută la sinteza anumitor neuro-transmițători;
- crește absorbția fierului non-heminic, care se găsește în legume și fructe;
- poate regenera alți anti-oxidanți în organism, cum ar fi vitamina E, potrivi MayoClinic.