Vitamina responsabilă pentru sănătatea stomacului și a intestinelor. Nu numai digestia normală depinde de starea membranei mucoase a tractului gastro-intestinal. Problemele cu aceasta vă vor afecta, de asemenea, bunăstarea generală, deoarece absorbția nutrienților și a vitaminelor din alimente se va deteriora.
Probabil că nu puțini oameni au astăzi probleme cu digestia. Stresul, mâncarea nesănătoasă, lipsa de timp pentru gătit și, prin urmare, abundența de produse semifinite în meniu – toate acestea duc la tulburări în tractul gastro-intestinal, arsuri la stomac regulate, greutate după mese și, în cele din urmă, la boală.
CITEȘTE ȘI: Ceaiul care are cea mai mare cantitate de vitamina C
Fără a acorda o atenție serioasă nutriției adecvate și tratamentului bolilor gastrointestinale existente, este puțin probabil ca situația să fie corectată. Cu toate acestea, există substanțe deosebit de importante care sunt utile pentru restaurarea mucoasei și a sănătății tractului gastro-intestinal în general.
Vitamina responsabilă pentru sănătatea stomacului și a intestinelor
Una dintre cele mai importante este vitamina B3 sau niacina.
- Ajută la menținerea sănătății și integrității mucoasei, protejând intestinele de leziuni și inflamații;
- Reglează aciditatea. Participă la sinteza enzimelor care reglează aciditatea sucului gastric, necesară pentru digestia optimă a alimentelor;
- Participă la metabolism. Vitamina B3 este esențială pentru producerea de energie care susține activitatea celulelor intestinale și digestia normală;
- Are proprietăți antioxidante, ajută la reducerea inflamației la nivelul intestinelor și protejează celulele gastrointestinale de deteriorare;
- Susține menținerea microflorei – susține creșterea bacteriilor benefice în intestine, menținând microbiomul și protejând împotriva disbiozelor.
Cum să obțineți vitamina B3
Dacă aveți de gând să luați tablete cu vitamine, este recomandabil să vă consultați medicul înainte de a începe. De asemenea, puteți adăuga în dieta dvs. alimente bogate în niacină. Vitamina B3 se găsește, de exemplu, în:
- carne de orice fel;
- tipuri de pește gras – macrou, păstrăv, hering;
- produse cerealiere – hrișcă, orez;
- nuci – alune, migdale;
- caise uscate;
- pâine de secară;
- morcovi proaspeți;
- mere proaspete;
- boabe de cafea.
CITEȘTE ȘI: Băuturile care îți întăresc sistemul imunitar: Conțin nutrienți esențiali, zinc și vitamina C
Un lucru în plus
Vitamina B3 , sau niacina (acid nicotinic), nu numai că poate îmbunătăți starea mucoasei gastrointestinale. Ea scade colesterolul „rău” și crește colesterolul „bun”. Efectul acestei vitamine asupra nivelului colesterolului din sânge a fost investigat în mai mult de un studiu, potrivit actualno.com.
Comentarii: