Sistemul imunitar este format dintr-o colecție complexă de celule, procese și substanțe chimice care vă protejează în mod constant corpul împotriva agenților patogeni invadatori, inclusiv virusuri, toxine și bacterii.
Menținerea sănătății sistemului imunitar pe tot parcursul anului este esențială pentru prevenirea infecțiilor și a bolilor, scrie healthline.com.
Alegând să consumați alimente nutritive, să dormiți suficient și să faceți exerciții fizice sunt cele mai importante modalități de a vă consolida sistemul imunitar.
În plus, cercetările au arătat că suplimentarea cu anumite vitamine, minerale, plante și alte substanțe poate ajuta la îmbunătățirea răspunsului imun și poate proteja împotriva bolilor.
Cu toate acestea, rețineți că unele suplimente pot interacționa cu medicamentele eliberate pe bază de rețetă sau fără prescripție medicală pe care le luați. Unele s-ar putea să nu fie adecvate pentru persoanele cu anumite condiții de sănătate. Asigurați-vă că vorbiți cu un doctor înainte de a lua orice suplimente.
CITEȘTE ȘI: Legătura dintre somn și imunitate: Devii vulnerabil în fața oricărui virus
Suplimentele care sunt cunoscute pentru potențialul lor de stimulare a imunității
Vitamina D
Vitamina D este un nutrient solubil din grăsimi, esențial pentru sănătatea și funcționarea sistemului imunitar.
Vitamina D îmbunătățește efectele de combatere a agenților patogeni ai monocitelor și macrofagelor – celule albe din sânge, care sunt părți importante ale apărării imune – și scade inflamația, care ajută la promovarea răspunsului imun.
Mulți oameni au o carență de vitamina D, lucru care poate afecta negativ funcția imună. De fapt, nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu un risc crescut de infecții ale tractului respirator superior, inclusiv gripă și astm alergic.
Unele studii arată că suplimentarea cu vitamina D poate îmbunătăți răspunsul imun. De fapt, cercetări recente sugerează că administrarea acestei vitamine poate proteja împotriva infecțiilor respiratorii.
S-au făcut mai multe cercetări în ce privește efectul acesteia asupra infectării cu COVID-19, datorită efectului său asupra sistemului imunitar. Studiile au arătat că vitamina D poate accelera vindecarea și poate bloca inflamația în sistemul respirator.
Zinc
Zincul este un mineral care stimulează sistemul imunitar. Acest lucru se datorează faptului că zincul este esențial pentru funcționarea acestuia.
Zincul este necesar pentru dezvoltarea și comunicarea celulelor imune și joacă un rol important în răspunsul inflamator. De asemenea, zincul protejează în mod specific barierele tisulare din corp și ajută la prevenirea pătrunderii agenților patogeni străini.
O carență a acestui nutrient afectează în mod semnificativ capacitatea sistemului imunitar de a funcționa corect, rezultând un risc crescut de infecție și boli, inclusiv pneumonie.
Potrivit cercetărilor, 16% din toate infecțiile respiratorii profunde la nivel mondial s-au dovedit a fi din cauza deficitului de zinc.
Mai mult, suplimentarea cu zinc poate fi benefică pentru cei care sunt deja bolnavi.
Vitamina C
Vitamina C este probabil cel mai popular supliment luat pentru a te proteja împotriva infecțiilor datorită rolului său important în sănătatea sistemului imunitar.
Această vitamină susține funcția diferitelor celule imune și le îmbunătățește capacitatea de a proteja împotriva infecțiilor. Este, de asemenea, necesar pentru moartea celulară, care vă ajută să vă mențineți sistemul imunitar sănătos, eliminând celulele vechi și înlocuindu-le cu altele noi.
Vitamina C funcționează și ca un puternic antioxidant, protejând împotriva daunelor induse de stresul oxidativ, care apare odată cu acumularea de molecule reactive cunoscute sub numele de radicali liberi.
Suplimentarea cu vitamina C sa dovedit a reduce durata și severitatea infecțiilor tractului respirator superior, inclusiv răceala obișnuită.
CITEȘTE ȘI: Preparatul care întărește rapid imunitatea și ajută la vindecarea bolilor
Soc
Socul negru (Sambucus nigra), folosit de mult timp pentru tratarea infecțiilor, este cercetat pentru efectele sale asupra sănătății sistemului imunitar.
În studiile realizate în laborator, extractul de soc prezintă un potențial antibacterian și antiviral puternic împotriva agenților patogeni bacterieni responsabili pentru infecțiile tractului respirator superior și tulpinile virusului gripal.
Mai mult, s-a demonstrat că îmbunătățește răspunsul sistemului imunitar și poate ajuta la scurtarea duratei și severității răcelilor, precum și la reducerea simptomelor legate de infecțiile virale.
Deși s-a sugerat că socul poate ajuta la ameliorarea simptomelor anumitor infecții și a virusului gripal, trebuie, de asemenea, să fim conștienți de riscuri. Unii raportează că bătrânii pot duce la producerea de citokine în exces, care ar putea dăuna celulelor sănătoase.
Din acest motiv, unii cercetători recomandă ca suplimentele de soc să fie utilizate numai la începutul cursului COVID-19.
Comentarii: