Plămânii sunt responsabili pentru aprovizionarea cu oxigen a organismului și în eliminarea dioxidului de carbon din sânge. Conform medicilor, sănătatea plămânilor este esențială pentru un organism sănătos.
În esență, este foarte important să avem în vedere susținerea sau redarea vitalității plâmânilor cu ajutorul unor vitamine.
Iar proprietăţile antioxidante ale vitaminei C ajută la arderile obişnuite din celulele plămânilor. Dar ajută şi la regenerarea particulelor de vitamina E care se oxidează din diverse motive. Vitamina E protejează membranele plămânilor. Oxigenul şi dioxidul de carbon sunt schimbate, de stresul oxidativ al fumatului, prafului şi poluării mediului.
Flavonoide şi carotenoide reduc radicalii liberi
Și acizii graşi omega-3 ajută la reducerea unor molecule inflamatorii. Acţionează astmul bronşic și la regenerarea celulelor plămânilor după cicatrici şi depunerea de mucus cauzat de fumat, poluare şi alergii.
Flavonoide şi carotenoide reduc radicalii liberi din mediu, cauzatori de cancer pulmonar şi inhibă producţia de enzime care produc aceşti radicali liberi chiar în corpul nostru.
CITEȘTE ȘI: Te temi că ai putea avea ceva la plămâni? Principalele semne de avertizare
Ce alimente să consumi?
Citrice, căpşuni, pepene galben, papaya, kale, broccoli, conopidă şi pătrunjel – VITAMINA C.
Legume verzi, ouă, ulei de porumb, ulei de floarea soarelui şi ulei de soia -VITAMINA E.
: Uuleiul de măsline, seminţe.
Alimente bune pentru sănătatea plămânilor:
Roșii
Sunt cea mai bogată sursă de licopen, un nutrient foarte important pentru sănătatea plămânilor. Consumul de roșii proaspete, dar și de produse pe bază de roșii, cum ar fi bulionul sau pasta de tomate, pot atenua simptomele inflamatorii asociate cu astmul și pot scădea riscul de deces dacă suferi de boala pulmonară cronică obstructivă. Licopenul este, de asemenea, asociat cu încetinirea declinului funcției pulmonare la adulții tineri. Aceste beneficii sunt și mai pronunțate în cazul persoanelor fumătoare.
Produsele lactate
Cercetătorii încurajează consumul de alimente lactate, cum ar fi iaurtul, laptele și brânzeturile, deoarece acestea pot, de asemenea, diminua riscul de cancer de plămâni. Atât timp cât nu ești alergic la produsele lactate, acestea îți pot fi de real ajutor pentru că au proprietăți antiinflamatoare. Și sunt bogate în nutrienți esențiali. Dacă suferi de astm sau de alte probleme respiratorii, un regim alimentar fără lactate ar putea să te ajute.
Legumele cu frunze verzi
Fă-ți un obicei din a consuma spanac, varză kale, broccoli și alte legume cu frunze verzi, pentru că acestea ar putea să scadă riscul de cancer la plămâni. Conform oamenilor de știință, legumele cu frunze verzi sunt bogate în carotenoizi. Antioxidanți eficienți care împiedică formarea celulelor canceroase.
Fructele de pădure
Cele care conțin pigment albastru sau roșu, precum afinele și căpșunile, au un conținut bogat de flavonoizi, în special de antocianina. În plus, antocianina este un antioxidant puternic. Cele mai recente cercetări sugerează că acest pigment ar putea încetini declinul natural al plămânilor, pe măsură ce înaintezi în vârstă. Așadar, s-a constatat că bărbații în vârstă care consumă cel puțin două porții de fructe de pădure pe săptămână manifestă un declin semnificativ mai redus al funcțiilor pulmonare.
Cerealele integrale sunt deosebit de bune pentru sănătatea plămânilor.
Sunt bogate în fibre, conțin și proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Datorită aportului semnificativ de vitamina E, seleniu și acizi grași esențiali. Care sunt benefici pentru plămâni. Cerealele rafinate, cum ar fi făina albă și orezul alb, își pierd o bună parte din nutrienți în procesul de rafinare.
Cafeaua
Doza ta de energie din fiecare dimineață ar putea să contribuie la sănătatea plămânilor tăi. Oamenii de știință sugerează că există o legătură între consumul regulat de cafea și sănătatea plămânilor. Acest fenomen ar putea fi justificat de prezența cafeinei în boabele de cafea, care are proprietăți antiinflamatorii.
CITEȘTE ȘI: Sănătatea plămânilor: Regulile de care trebuie să ții cont
Alimentele bogate în fibre
Zmeura, mazărea verde, lintea și fasolea neagră sunt surse foarte bune de fibre, pe lângă alți nutrienți importanți. Fibrele sunt deosebit de benefice pentru plămâni. Mai multe cercetări sugerează că persoanele care consumă mai multe fibre au plămâni mai sănătoși față de cei care au un aport mai scăzut de fibre. Printre alte alimente cu un conținut bogat de fibre se numără și pastele făinoase integrale, fasolea gătită, semințele de chia, quinoa, perele și broccoli, potrivit doc.ro.
Comentarii: