Vitaminele care scad colesterolul dacă sunt administrate în aceste doze. Colesterolul este un element esențial în organism pentru construirea celulelor. Vitaminele sunt direct implicate în metabolismul grăsimilor.
Acestea susțin producția corectă de colesterol, reduc nivelul lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL), așa-numitul colesterol „rău”, întăresc și protejează vasele de sânge, previn formarea plăcilor de colesterol și reduc riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. De aceea, cei care suferă de niveluri ridicate de colesterol ar trebui să ia vitamine. Și ce anume și în ce cantități, spune nutriționistul Dr. Christina Franz.
CITEȘTE ȘI: Mihaela Bilic recomandă: Super-brânza pentru cei care au probleme cu inima sau colesterolul
Vitaminele care scad colesterolul dacă sunt administrate în aceste doze
Potrivit expertului, pentru a preveni o creștere a colesterolului, este necesar să se ia vitamine în următoarele cantități. Se folosesc doze mai mari, dar trebuie alese individual și după consultarea unui specialist:
- vit. B3 – 20 mg;
- vit. B4 – 500 mg;
- vit. B5 – 5 mg;
- vit. B6 – 2 mg;
- vit. B7 – 50 mcg;
- vit. B8 – 500 mg;
- vit. B9 – 400 mcg;
- vit. B12 – 3 mcg;
- vit. E – 15 μg;
- vit. C – 100 mg;
- vit. D – 15 mcg (pentru persoanele peste 65 de ani – 20 mcg),
- vitamina P – 50 mg;
Alimente care conțin aceste vitamine
Pentru a compensa deficitul de vitamine importante, puteți, desigur, să le beți complex sub formă de tablete. Cu toate acestea, dacă nu vă place să luați medicamente, atunci puteți obține toate vitaminele necesare din alimente, sfătuiește medicul.
Vitaminele B
Aceste vitamine, în special B3, B6, B12, acidul folic și biotina ajută la reducerea nivelului de colesterol și, ca urmare, a riscului de apariție a bolilor cardiovasculare. Potrivit expertului, acestea se găsesc în alimente precum carnea, carnea de pasăre, produsele din carne (ficat și inimă), pește, fructe de mare, brânză și brânză de vaci, nuci și semințe, legume cu frunze, ierburi, cereale și leguminoase.
Vitamina E
Suprimă activitatea enzimelor responsabile de sinteza colesterolului, previne formarea plăcilor aterosclerotice și îmbunătățește starea peretelui vascular. Niveluri bune ale acestei vitamine pot fi găsite în uleiurile vegetale, nuci și semințe, ficat de cod, avocado și spanac.
Vitamina C
Ajută la reducerea nivelului de colesterol „rău” din sânge. Cel mai bine este să consumați alimente care sunt bogate nu numai în vitamina C, ci și în pectină, care, de asemenea, scade colesterolul – acestea sunt citricele (în special grapefruit), căpșunile, roșiile, cartofii, spanacul.
CITEȘTE ȘI: Ce efect are fasolea asupra glicemiei și colesterolului
Vitamina D
Stimulează sinteza colesterolului în organism, reducând conținutul acestuia și participând la metabolizarea sa. D se găsește în peștele gras, ouă și produse lactate, dar nu în cantități suficiente pentru a acoperi necesarul zilnic, potrivit actualno.com.
„Ficatul de cod este, de asemenea, foarte bogat în vitamina D, dar nu trebuie consumat în cantități mari pentru a nu ne confrunta cu un exces de vitaminele A și E”, a comentat expertul.
Vitamina P (rutină) – protejează organismul de acumularea colesterolului. Rutina se găsește în citrice, fructe de pădure, șolduri de trandafir, struguri, ceai, măsline și hrișcă verde.
Omega-3 și fibre – și acestea sunt importante pentru menținerea nivelului normal de colesterol. Acestea pot fi găsite în frunzele verzi, ovăz, orz, ciuperci, banane și leguminoase.
Comentarii: