Suplimentele nutritive pot fi folosite pentru a preveni unele dintre simptomele diabetului de tip 2, cum ar fi scăderea în greutate, oboseala și urinările frecvente.
Cere sfatul unui medic specialist în diabet și boli metabolice înainte de a încerca suplimentele și întreabă-l ce vitamine, minerale ori uleiuri esențiale sunt recomandate în cazul tău.
Diabetul este o boală cronică care face ca nivelul de glucoză (zahăr) din sânge să ajungă uneori la valori prea mari. Dacă faci mici schimbări în alimentația ta și respecți regimul pentru diabetici, poți să menții glicemia la valori normale. Experții spun că diabeticii ar trebui să ia în considerare și administrarea unor suplimente, precum cele cu crom, scorțișoară sau vitamina D, pentru a reduce o parte din simptome.
Cromul
Pacienții cu diabet pierd mai mult crom prin urină decât populația generală. Acest aspect poate influența rezistența la insulină. De exemplu, un studiu a arătat că persoanele care luau un tip de medicament oral pentru diabet au observat o îmbunătățire a valorilor glicemiei atunci când au luat și suplimentele cu crom.
Poți să crești cantitatea de crom din organism dacă mănânci anumite alimente. Cromul se găsește, de exemplu, în alimente precum carnea, ficatul și cerealele integrale, însă poți lua și suplimente. Potrivit specialiștilor, administrarea unor suplimente cu crom ar putea ajuta la reducerea rezistenței la insulină.
CITEȘTE ȘI: Alimentele cu efect anti-diabet: Întârzie golirea stomacului după masă
Scorțișoară
În prezent, studiile în privința scorțișoarei au rezultate contrare. Unele studii arată că scorțișoara poate spori sensibilitatea la insulină, pe când alte studii nu au descoperit niciun efect. Dacă scorțișoara este, totuși, benefică în cazul diabeticilor, beneficiile ei sunt minime și este nevoie de studii mai ample.
Deși sunt necesare mai multe cercetări, o revizuire sistematică a unor studii, publicată în septembrie 2013 în revista Annals of Family Medicine sugerează că scorțișoara poate îmbunătăți nivelul zahărului din sânge la unii oameni.
Unii experți sunt de părere că o doză mică de scorțișoară ar putea să ajute la reducerea simptomelor diabetului. Un studiu a arătat că administrarea unei doze mici (1 g pe zi) de scorțișoară a dus la o reducere semnificativă a glicemiei „pe nemâncate” și la scăderea colesterolului.
Încearcă să adăugi scorțișoară în bolul cu fulgi de ovăz pe care îl consumi la micul dejun sau pune puțină în cafea.
Magneziul
Acest mineral este prezent în multe alimente, printre care și cerealele integrale, nucile, legumele frunzoase, legumele verzi. Alte surse alimentare bune includ semințele de dovleac, semințele de floarea soarelui, migdalele, caju, halibutul, tonul, spanacul și tărâțele de ovăz.
Magneziul este esențial pentru oase sănătoase, funcționarea mușchilor, tensiunea arterială și ritm cardiac normale. Persoanele cu diabet au tendința de a avea un conținut scăzut de magneziu, ceea ce este legat de producția scăzută de insulină și mai multă insensibilitate la insulină.
O dietă bogată în alimente ce conțin magneziu îți asigură nu doar aport de alimente sănătoase, ci și un risc redus în fața diabetului.
O meta-analiză din 2011 ce a inclus mai multe cercetări pe tema diabetului și legătura cu magneziul a arătat că persoanele cu valori scăzute ale magneziului în organism au fost mai predispuse să dezvolte diabet.
Dacă testele de sânge arată că nivelurile de magneziu sunt scăzute, un supliment ar putea fi de ajutor. Reține însă că prea mult magneziu provoacă diaree – discută cu medicul înainte de a-l lua.
Acidul alfa-lipoic (ALA)
Ca antioxidant, ALA protejează împotriva daunelor celulare cauzate de radicalii liberi. ALA se găsește în ficat, spanac, broccoli și cartofi. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 pot lua suplimente de ALA pentru a-și ajuta organismul să folosească insulina mai eficient. ALA a fost, de asemenea, utilizat pentru a preveni sau trata neuropatia diabetică.
Un studiu publicat în iulie 2014 în revista Diabetology & Metabolic Syndrome a descoperit beneficii terapeutice pentru ALA, dar sunt necesare cercetări suplimentare. Printre riscuri se numără faptul că ALA poate scădea nivelul de fier din sânge și poate interacționa cu anumite medicamente pentru cancer. În unele cazuri, ALA poate scădea prea mult zahărul din sânge, așa că glicemia trebuie monitorizată cu atenție dacă utilizezi acest supliment.
Acizii grași Omega 3
Aceșți acizi grași esențiali sunt considerați grăsimi „bune”. Omega 3 se găsesc în alimente precum somonul (peștele gras, în general, de mare adâncime), nucile și boabele de soia. Suplimentele cu Omega-3 sunt disponibile sub formă de capsule sau uleiuri.
Suplimentele cu Omega 3 ar putea ajută la reducerea riscurilor de boală coronariana (de inima) și la scăderea valorilor trigliceridelor. Așa că diabeticii care au probleme de acest gen ar putea avea de beneficiat de pe urmă acizilor grași Omega 3.
O recenzie publicată în octombrie 2015 în jurnalul PloS One a arătat că acizii grași omega-3 scad trigliceridele, dar nu afectează controlul glicemiei sau colesterolul total. Centrul Medical al Universității Maryland din Baltimore observă că acizii grași Omega-3 din pește acționează pentru a crește colesterolul HDL („bun”) la persoanele cu diabet, la fel ca și Omega-3 din uleiul de in.
În unele studii, acizii grași omega-3 au crescut și colesterolul LDL („rău”). Sunt necesare cercetări suplimentare, în special studii pe termen lung care să analizeze persoanele cu diabet zaharat care au boli de inimă. Aceste suplimente pot interacționa cu anumite clase de medicamente, precum anticoagulantele sau medicamentele pentru hipertensiune. Discuta cu medicul tău și află dacă este în regulă să le iei.
CITEȘTE ȘI: Băutura care protejează împotriva diabetului și prelungește viața – Dovedit științific
Vitamina D
O deficiență (lipsa) de vitamina D a fost asociată cu un risc mai mare de rezistență la insulină și de diabet de tip 2. Prin urmare, suplimentele cu vitamina D ar putea să ajute la prevenirea acestei afecțiuni caracterizate de hiperglicemie. În plus, specialiștii din domeniul sănătății recomandă că toți adulții să ia suplimente cu vitamina D în lunile de iarnă, pentru a evita o carență. Nu uita: este foarte important că medicul tău curant să știe de suplimentele pe care le iei.
Ceaiul verde
Acest tip de ceai conține polifenoli, care sunt antioxidanți. Principalul antioxidant din ceaiul verde este EGCG. Studiile au sugerat că această substanță ar putea avea numeroase beneficii pentru sănătate, printre care și faptul că reduce riscul de boală cardiovasculară, previne diabetul de tip 2, îmbunătățește controlul glucozei din sânge. În general, ceaiul verde este considerat sigur pentru consum. Dacă ai nelămuriri, intraba-ți medicul dacă ai voie să bei ceai verde.
Comentarii: